Consiliul de Stat Francez, un fel de Curte Supremă în chestiuni administrative interne, a reconfirmat pe 10 noiembrie decizia Consiliului Francez al Audiovizualului de a interzice apariția la televizor a unui clip video dintr-o campanie de conștientizare socială cu privire la statutul persoanelor cu Sindrom Down.
Filmul e un apel la viitoarele mame să nu refuze darul vieții pe motiv că fătul a fost diagnosticat cu Sindrom Down. A fost realizat în 2014 cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Sindrom Down și prezintă mai multe astfel de persoane zâmbitoare și trăind o viață împlinită:
99% din persoanele cu Sindrom Down care au participat la un studiu realizat în 2011 au declarat că sunt fericite cu viața lor, 97% că le place propria persoană și 96% că le place cum arată.
Cu toate acestea, clipul video a fost interzis, Consiliul de Stat caracterizându-l drept „nepotrivit†și susÈ›inând în motivarea sa că „tulbură conÈ™tiinÈ›a femeilor care au luat conform legii alte decizii de viață personalăâ€.
Aceasta face referire la faptul că 96% din copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down sunt avortați în Franța, o statistică mai mare decât cea la nivel mondial, unde acest procent este de 90%.
Un blogger de pe platforma Huffington Post a comentat: „Ce mai urmează? Alungarea copiilor cu Sindrom Down din È™coli? Plasarea lor în instituÈ›ii speciale, ca pe vremuri, pentru ca prezenÈ›a lor să nu-i supere pe părinÈ›ii post-abortivi?â€
Fundația Lejeune a reclamat situația la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în timp ce presa franceză păstrează tăcerea cu privire la subiect.
Semnează aici petiția care le cere autorităților franceze să nu mai discrimineze persoanele care suferă de Sindrom Down.
Deși studiile demonstrează că acest persoane se bucură de o calitate a vieții foarte bună, Franța le impune să nu-și arate fericirea în public, scriu autorii petiției.