Sute de adolescenţi din România sunt implicaţi într-o activitate online intitulată „Blue Whale Challenge“, care a provocat zeci de morţi printre tinerii din spaţiul ex-sovietic. Un reporter „Adevărul“ a pătruns, sub acoperire, în reţeaua clădită pe site-ul rusesc VKontakte pentru a înţelege fenomenul sinistru.
Sute de adolescenÅ£i din România sunt în pericol de moarte din cauza unui „joc“ online pătruns recent ÅŸi pe piaÅ£a autohtonă, al cărui scop final este sinuciderea. Oricât de greu ar părea de crezut, există zeci de cazuri documentate în spaÅ£iul ex-sovietic ale unor tineri care ÅŸi-au pus capat zilelor din cauza unei nebunii intitulate „Blue Whale Challenge“ (n.r. – Provocarea „Balena Albastră“). Flagelul a pornit în Rusia. ÃŽntre 2013-2016, iniÅ£iatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reÅ£eaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruÅŸi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faÅ£a trenului.
Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent. Un reporter „Adevărul“ a petrecut câteva zile, sub acoperire, în mijlocul adolescenţilor de pe VKontakte (VK) care încearcă „Blue Whale Challenge“. În spatele unui cont fals, am făcut cunoştinţă cu adolescenţii români sau străini care se declară ajunşi la capătul puterilor în viaţa de zi cu zi şi care spun, pur şi simplu, că vor să moară.
„Mama e plecată din Å£ară, tata e un beÅ£ivan“ „I want to play Blue Whale“, am anunÅ£at pe contul proaspăt înfiinÅ£at pe VK. ÃŽn mai puÅ£in de o oră, o aÅŸa-zisă călăuză ne-a scris în privat. După o conversaÅ£ie scurtă, un utilizator cu numele Tristan B. ne-a trimis cele 50 de sarcini ÅŸi ne-a avertizat că la finalul lor trebuie să ne sinucidem, că aÅŸa este regula impusă de „creator“. Ca să fie sigură că jucăm, călăuză cere ÅŸi câte o fotografie în care să surprind faptul că am îndeplinit sarcina primită. „Vreau să mor. De asta vreau să joc Balena Albastră“, ne-a spus Wika M, una dintre tinerele din reÅ£ea, cu care am conversat. De la începutul lui martie, fata care apare ca având vârsta de 19 ani este în căutarea unui balene călăuze care să o însoÅ£ească spre moarte ÅŸi zilnic postează anunÅ£uri de intrare în joc: „I want to play Blue Whale“, „I’m looking for a guardian“, „I’m in the game“, cuplate cu hash-tagurile #bluewhale, #f57, #iminthegame, #морекитов #тихийдом #разбудименÑв420 #f57 #f58. Un utilizator care se declară călăuză i-a răspuns pe 12 martie. De atunci Wika n-a mai răspuns mesajelor private.
Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din Nordul ţării, ne-a spus că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beÅ£ivan, deci nu am nimic de pierdut“, a mărturisit tânărul. Paul lucrează într-o benzinărie ÅŸi tot acolo locuieÅŸte în lipsa unei situaÅ£ii decente acasă. Vrea să intre în jocul „Balena Albastră“, dar n-a găsit o călăuză. Åži-a pus pe profil chiar o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină ÅŸi ÅŸi-a notat pe mână f57 (un alt nume simbolic al jocului), sperând că va fi contactat de un ghid al morÅ£ii. Tentative pe Facebook ÃŽn ultimele luni, au apărut ÅŸi pe Facebook tentative de a promova jocul morÅ£ii sau de a afla informaÅ£ii, dar acestea par a fi înăbuÅŸite din faşă. De exemplu, administratorii grupului „EÅŸti din IaÅŸi dacă…“ au exclus din comunitatea online mai mulÅ£i tineri utilizatori care au pomenit despre acest flagel. Pe de altă parte, părinÅ£ii unei eleve de 12 ani din IaÅŸi, care au preferat să-ÅŸi păstreze anonimatul, ne-au explicat că Balena Albastră nu mai este demult o noutate pentru ÅŸcolari. Adolescenta le-a povestit părinÅ£ilor că jocul este la modă printre colegii ei, unii dintre ei tăindu-se cu lama pe mâini pentru a-ÅŸi desena celebra balenă. MotivaÅ£ia cinică a iniÅ£iatorilor Potrivit Novaya Gazeta, o mamă psiholog, a cărei fiică a jucat „Balena Albastră“ ÅŸi s-a sinucis, a studiat ulterior nebunia, încercând s-o înÅ£eleagă. Femeia a găsit pe unul dintre grupuri un slogan care ar fi influenÅ£at-o ÅŸi pe fata ei de 12 ani să se considere grasă: „Niciodată nu vei înÅ£elege cum să trăieÅŸti fiind aÅŸa mare ÅŸi impunătoare. Balenele niciodată nu se gândesc cum arată. Balenele sunt mai înÅ£elepte decât oamenii, ele sunt frumoase.Eu am văzut cum balenele zboară, este de necrezut. Åžtii de ce balenele se aruncă pe mal? Pentru că sunt disperate“
O altă reprezentare simbolică a jocului FOTO VK/Wika M.
ÃŽn plus, psihologul rus a descoperit că diverse „călăuze“ promovau pe aceste grupuri o carte intitulată „50 de zile până la sinuciderea mea“, un bestseller scris de Stace Kramer. Autoarea încearcă, de fapt, să convingă prin cartea ei cât mai mulÅ£i oameni să nu-ÅŸi ia zilele. Cu toate acestea, titlul a a fost răstălmăcit, iar cele 50 de sarcini pentru utilizatori par a fi insipirate din acest volum. Pe aceleaÅŸi comunităţi online, se explică unele simboluri ale jocului cunoscute de utilizatori: f57, f57-58, f58, 4:20 prin trimiteri biblice. „Casa liniÅŸtităâ€, un alt nume al jocului, ar reprezenta Iadul, iar balenele doar niÅŸte cadavre. Pe unul din grupuri, mama psiholog a găsit ÅŸi o postare a lui Philipp Budeikin – administrator – care anunÅ£a că intenÅ£ionează să-ÅŸi lanseze un album cu versuri sataniste ÅŸi ar fi creat comunităţile online să-ÅŸi adune admiratori. ÃŽn momentul în care psihologul a intrat în joc, grupurile erau urmărite de peste 230.000 de utilizatori ai platformei VK. „Jocul acesta este un fel de isterie în grup†Platformele pe care se joacă „Balena Albastră“ trebuie să blocheze conturile care se arată interesate de provocare, susÅ£ine Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie. „Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaÅ£ia, pentru că ÅŸtiai cu cine se însoÅ£eÅŸte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. TotuÅŸi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunÅ£e ce se întâmplă, ÅŸi acolo unde e cazul să blocheze aceste platforme, aceste conturi“, a arătat dr. Gabriel Crumpei. Până în prezent, autorităţile române nu au luat nicio atitudine vizavi de jocul care face victime printre adolescenÅ£i. ÃŽn comparaÅ£ie, pe 6 martie 2017, PoliÅ£ia NaÅ£ională Franceză a transmis pe contul oficial de Twitter un mesaj scurt. „Nu vă lăsaÅ£i influenÅ£aÅ£i, pentru nicio provocare nu merită să vă riscaÅ£i viaÅ£a“. AdolescenÅ£a este o perioadă de schimbări intense, schimbări care sunt normale, dar care generează angoasă ÅŸianxietate în grade variate, subliniază Anca Hardulea, consilier ÅŸcolar, directorul Centrului JudeÅ£ean de Resurse ÅŸi Asistenţă EducaÅ£ională IaÅŸi. „Pentru a aborda aceste schimbări, adolescentul apelează adesea la un grup pe care-l percepe ca fiind solidar în explorarea provocărilor specifice vârstei. Nu întotdeauna însă alegerea grupului este adecvată ÅŸi, în multe situaÅ£ii, spre exemplu în cazul socializărilor în mediul online, grupul la care aderă copilul nu este cunoscut de către părinÅ£i. ApartenenÅ£a la un grup periculos este indicată de comportamente precum: comunicare deficitară, impulsivitate, tăinuirea unor relaÅ£ii sau fapte“, a subliniat profesorul ieÅŸean.
Regulile jocului „Balena Albastră†În prima zi, călăuza îi indică jucătorului să-ÅŸi deseneze pe mână unul dintre simbolurile jocului – o balenă, f58-f57, 4:20, f57 ÅŸi să-i trimită o fotografie nud. ÃŽn următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază. ÃŽn a treia zi, utilizatorul trebuie să-ÅŸi facă trei tăieturi cu cuÅ£itul, cuiul sau lama pe mână.
Simbolul balenei pe mâini, prima sarcină FOTO 2queens.ru Următoarea sarcină presupune un desen cu o balenă pe un obiect la îndemână sau pe contul personal de VK. ÃŽn a cincea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că ÅŸi-a însemnat cu cuÅ£itul pe un picior cuvântul „yes“. ÃŽn zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 să urce pe acoperiÅŸ, să meargă în staÅ£iile de tren sau să-ÅŸi însemneze mâna cu cuÅ£itul, desenându-ÅŸi o balenă sau să-ÅŸi taie buzele. ÃŽn a treia săptămână de joc, utilizatorul primeÅŸte misiune secrete, iar de la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 ÅŸi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaÅŸi categorie, să vorbească cu alÅ£i jucători – numiÅ£i balene – să-ÅŸi taie zilnic mâna ÅŸi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuÅ£ilor. ÃŽn ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă astfel încât să învingă jocul.
Citeste mai mult: adev.ro
1. Vine o zi minunată, vine o zi mult dorită,Când lacrima pe veci va fi…
1. Pe pământ e suferință,Pe pământ e mult necaz,Dar privim crezând în DomnulNe-a promis curând…
Pe 17 august în oraÈ™ul Little Rock din statul Arkansas a fost dezvelită statuia lui…
TURKMENISTAN. - Un lider creÈ™tin, care a abandonat islamul, a fost amendat pentru că a…
Nu trebuie făcute mari eforturi intelectuale pentru a-Å£i da seama că cei mai mulÅ£i dintre…