Președintele Trump a deschis calea și altora prin mutarea ambasadei la Ierusalim. Acum se pare că mai sunt și alte țări care vor să-i urmeze exemplul. Mulți dintre democrați au susținut în trecut ideea mutării ambasadei la Ierusalim, dar l-au criticat pe președintele Trump odată ce a luat această decizie. Jennifer Wishon ne aduce detalii de la Washington.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că deja a luat legătura cu alte țări care vor să urmeze exemplul președintelui Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a muta ambasada acolo.
„Fac apel la toate naÈ›iunile care urmăresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaÈ™te Ierusalimul drept capitală a Israelului È™i să mute ambasadele lor aici.â€
Rapoartele indică deja că Filipine, Ungaria, Cehia și India se îndreaptă în această direcție.
În ciuda criticilor la nivel internațional, oficialii de la Casa Albă fac un tur al victoriei, spunând că acțiunea președintelui e una îndrăzneață și curajoasă.
– Faptul că și-a ținut promisiunea îi va putea conferi mai multă credibilitate în negocierile din Orientul Mijlociu?
– Desigur, abilitatea de a-ți onora promisiunea făcută, așa cum a făcut domnul președinte… Să nu uităm că e o decizie votată în Congresul SUA încă din 1995 și a fost reafirmată de 10 ori în ultimii 20 de ani! Președintele a acționat în baza acestui fapt, dar a fost o dovadă de îndrăzneală și de curaj.
Unii dintre democrații care au susținut în trecut decizia mutării ambasadei la Ierusalim continuă să spună însă că Trump nu se va ține de cuvânt. Președintele i-a provocat să dovedească cele spuse.
Senatorul Bernie Sanders Richard Blumenthal, Dick Durbin și Dianne Feinstein au criticat acțiunile președintelui.
Nu doar că Feinstein a votat în 1995 în favoarea legii pentru mutarea ambasadei, dar a și jucat un rol cheie în adoptarea acesteia. Ea e senatorul care a propus acordarea unei derogări care îi permite președintelui să amâne mutarea ambasadei dacă e în interesul siguranței naționale, ceea ce a mai adus voturile a 10 democrați indeciși, conferind majoritatea în votul proiectului de lege. Acum, însă, ea spune că decizia președintelui de a muta ambasada e una teribilă.
Totuși, dacă democrații ar fi urmat platforma partidului, ei l-ar fi susținut pe președinte, fiindcă platforma din 2016 menționa: „Deși Ierusalimul e o chestiune în care statutul final se va stabili prin negocieri, orașul trebuie să rămână capitala Israelului, un oraș indivizibil, accesibil oamenilor de orice credință.†Un limbaj asemănător apare și în platforma partidului din 2008 și 2004.
Președintele Trump spune că acțiunile sale fac parte din noua strategie de obținere a unui acord de pace, iar premierul Benjamin Netanyahu spune că pacea nu e posibilă fără Ierusalim drept capitală a Israelului.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 209 – 16 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.
Sursa: rodiagnusdei.wordpress.com