Atentatele teroriste și lăcomia producătorilor și a traficanților de arme au reprezentat subiectul central al predicii pe care mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a ținut-o în cadrul Slujbei de Liturghie dedicată celebrării zilei Adormirii Maicii Domnului.
Înaltul prelat s-a referit astfel la războaiele care au cuprins lumea în ultima vreme și la oamenii nevinovați care cad victime lăcomiei și politicilor greșite.
‘Atentatele teroriste È™i războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă, noi, românii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste È™i în lume războaie. Cu predilecÈ›ie în Orientul Mijlociu È™i în Asia, creÈ™tinii sunt È›inta agresiunilor, expulzărilor È™i masacrelor, bisericile È™i mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. (…) Atentatele teroriste, războaiele pun în pericol identitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat, la obârÈ™ie stă păcatul. (…) Dacă este vorba de atentate teroriste È™i de războaie, ele se duc cu arme. Cine le oferă arme È™i pentru ce? Pentru a câștiga bani, chiar cu preÈ›ul catastrofelor ce se declanÈ™ează, producătorii È™i traficanÈ›ii de arme fac lucrurile acestea’, a spus mitropolitul AndreicuÈ› la începutul predicii sale.
Mitropolitul s-a referit în continuare la pericolul pierderii credinÈ›ei. ‘Neamurile pier nu atunci când își pierd fiinÈ›a statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. (…) Cortegiul de suferinÈ›e ce ne agresează au obârÈ™ia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu È™i o viață spirituală normală’, a spus mitropolitul Clujului, subliniind pericolul pierderii identității culturale odată cu pierderea credinÈ›ei.
Aceasta a acuzat slaba reacție a comunității internaționale când sunt uciși mii de creștini, sunt dărâmate biserici și mănăstiri, iar oamenii sunt obligați să plece în pribegie, părăsindu-și locuințele.
Înaltul prelat a amintit de crearea Uniunii Europene într-un moment cheie al istoriei europene, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și după trei decenii de războaie care au măcinat continentul.
‘După cele două războaie mondiale, expresie a păcatelor oamenilor, fondatorii UE s-au gândit să creeze un spaÈ›iu al păcii È™i al prosperității È™i își propuneau să salveze Europa, care are obârÈ™ie creÈ™tină, păstrându-i valorile. PărinÈ›ii fondatori, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi È™i Jean Monnet, au căutat un steag reprezentativ pentru comunitatea ce o creau È™i s-au inspirat din Scriptură. Sub oblăduirea Maicii Domnului a fost pusă Europa, steagul este albastru, pentru că albastru este culoarea Maicii Domnului, iar cele 12 stele îi reprezintă pe cei 12 apostoli, pentru că religia creÈ™tină, pe care ei au propovăduit-o, este religia Europei’, a spus mitropolitul.
Acesta a avertizat că poate exista o legătură între pierderea spiritualității și creșterea numărului atacurilor teroriste.
‘ÃŽn virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale È™i de bunuri materiale’, a spus mitropolitul Clujului.
În a doua parte a predicii sale, liderul spiritual i-a îndemnat pe oameni să mediteze și la războiul dintre ei, la disputele, invidiile și lăcomiile pentru care se ceartă adesea.
‘Omul a ajuns rob al păcatului, este individualist, egoist, È™i iubitor de sine, ar dori să posede totul pentru sine, iar când cel de lângă el prosperă, este plin de invidie. (…) Oamenii pătimaÈ™i se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce È™i le pot procura cu ele È™i pentru demnități È™i putere. Este teribilă lupta pentru bunuri È™i pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă, dar nu e aÈ™a. Iar în ce priveÈ™te dorinÈ›a de a acumula bunuri materiale È™i bani, aceasta nu are limite. CorupÈ›ia este flagelul greu de eradicat’, mai mai spus mitropolitul Andrei AndreicuÈ›.
Sursa: www.agerpres.ro
1. Vine o zi minunată, vine o zi mult dorită,Când lacrima pe veci va fi…
1. Pe pământ e suferință,Pe pământ e mult necaz,Dar privim crezând în DomnulNe-a promis curând…
Pe 17 august în oraÈ™ul Little Rock din statul Arkansas a fost dezvelită statuia lui…
TURKMENISTAN. - Un lider creÈ™tin, care a abandonat islamul, a fost amendat pentru că a…
Nu trebuie făcute mari eforturi intelectuale pentru a-Å£i da seama că cei mai mulÅ£i dintre…