Judecand dupa imagini, s-ar putea sa va surprinda ca acest loc s-a aflat sub ocupatie sovietica timp de 70 de ani. Republica Azerbaidjan este pe locul 93 pe lista celor mai mari tari din lume. Locatia tarii, situata in partea de vest a Marii Caspice, ii confera o importanta strategica. Iranul se afla la granita din sud, Turcia se afla la vest si Rusia la nord. Capitala Baku este o metropola moderna si prospera datorita, in mare parte, zacamintelor de titei din tara. La un moment dat, Azerbaidjan a produs mai mult de jumatate din provizia de titei din lume. In prezent, dupa 27 de ani de la obtinerea independentei, guvernul incearca sa se lepede de trecutul comunist pentru a avea o relatie mai stransa cu Occidentul. Republica Azerbaidjan gazduieste in jur de 9 milioane de oameni, majoritatea dintre ei fiind musulmani. Nimeni nu cunoaste cifra exacta, dar se estimeaza ca dintre ei doar zece mii sunt crestini evanghelici.
Sari Mirzoev: Am fost primul azer care l-a acceptat pe Hristos.
In 1991, la scurt timp dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Sari Mirzoev a devenit primul musulman azer care s-a convertit la crestinism.
Sari Mirzoev: Nimeni nu a inteles de ce am facut-o. Am vazut cum a lucrat Dumnezeu in viata mea si am inteles ca oamenii din jurul meu erau morti din punct de vedere spiritual.
El L-a acceptat pe Isus in timp ce facea parte dintr-o congregatie rusa. In acea vreme, poporul azer nu avea nici macar o Biserica.
Sari Mirzoev: Toti credinciosii pe care ii stiam eu erau rusi.
In 1995, Mirzoev a spus ca a primit un mesaj profetic de la Dumnezeu, conform caruia, in urma marturiei sale, musulmanii azeri vor veni la Hristos.
Sari Mirzoev: Domnul mi-a spus ca desi pe atunci Biserica era alcatuita din rusi, in curand va fi umpluta cu azeri, si Domnul va lucra prin mine.
22 de ani mai tarziu, el conduce cea mai mare biserica evanghelica azera din tara. Majoritatea dintre participanti sunt musulmani convertiti.
Sari Mirzoev: Uneori, in cadrul unui serviciu sunt intre 20 si 40 de oameni care Il accepta pe Hristos drept Mantuitor personal.
Fondarea acestei biserici nu a fost usoara. Desi Constitutia garanteaza libertatea religioasa, oamenii credinciosi, mai ales crestinii si alti misionari care fac evanghelizare, se confrunta cu hartuire si intimidare. Conform lui Mirzoev, legile religioase adoptate recent au facut mai dificila registrarea unei biserici, tiparirea literaturii crestine si predicarea libera. Alan Bedoev lucreaza cu o retea de biserici de case neinregistrate din afara capitalei.
Alan Bedoev: Fara intelepciunea lui Dumnezeu si ajutorul Duhului Sfant nu ar fi posibila impartasirea Evangheliei in mod eficient.
El spune ca la tara, daca cineva impartaseste propria religie cu altii, poate fi amendat sau trimis la inchisoare.
Alan Bedoev: Vestirea Evangheliei e foarte dificila aici.
Intr-o seara, emisiunea de stiri de la CBN a participat la o intrunire secreta a unor tineri credinciosi azeri. Nu vom arata fetele tinerilor pentru a proteja identitatea lor. Hafiz participa la lucrarea Schools Without Walls care se ocupa de evanghelizarea familiilor musulmane.
Hafiz: Musulmanii observa des ca ducem o viata fericita si se intreaba oare de unde vine fericirea noastra. Noi le spunem ca suntem crestini si pentru a vedea cum s-a schimbat viata noastra, musulmanii pot citi Evanghelia.
Ali, un alt convertit, cu ajutorul programului School Without Walls slujeste tinerilor care cauta rostul vietii. Spune ca este mai usor sa vorbesti despre credinta in cadrul unei biserici in casa.
Ali: Este convenabil si este mai usor sa studiezi Biblia. Oamenii pot vorbi fata in fata, si pot pune intrebari intr-un mediu protejat.
Citirea Bibliei in limba materna azera contribuie in mod semnificativ la extinderea Bisericii locale.
Gulshan Huseynova: Inainte, oamenii nici macar nu puteau gasi o Biblie. Acum, au Sfanta Scriptura in mainile lor.
Gulshan Huseynova conduce singura editura crestina din tara. In 1995, guvernul i-a dat permisiunea sa tipareasca literatura crestina.
Gulshan Huseynova: La inceput am tradus Biblia, pentru ca oamenii sa poata citi Cuvantul lui Dumnezeu in limba materna. Apoi, am tiparit carti pentru copii si alte materiale crestine.
In capitala, congregatia pastorului Mirzoev se confrunta cu supraveghere constanta. Biserica a mai fost inchisa in trecut, iar el a fost arestat de mai multe ori.
Sari Mirzoev: Drumul nostru este plin de provocari dar vom birui cu ajutorul lui Hristos care ne iubeste. Ne-am angajat sa ne rugam pentru presedintele nostru si pentru tara noastra.
Intr-o tara predominant musulmana, unde populatia crestina evanghelica este de aproximativ zece mii, Mirzoev se increde in Dumnezeu pentru tara lui.
Sari Mirzoev: Vrem ca intreaga populatie de 9 milioane sa devina credincioasa si sa Il cunoasca pe Hristos. Acesta e visul nostru.
Sursa: alfaomega.tv