Categories: Familie

Secretul fericirii in familie

 

Există un secret al fericirii în viaţa de cămin? Sunt multe păreri ale oamenilor, postate pe internet. De exemplu, iată o părere autorizată “Psihologii de la Universitatea din Tennessee au studiat 165 de cupluri proaspăt căsătorite, pe o durată de patru ani de zile: Secretul fericirii este ca soţia să fie mai slabă decât soţul.”

Un expert britanic, specializat în cercetări asupra somnului, consideră că secretul fericirii constă în a dormi în paturi separate. El susţine că proasta calitate a odihnei nocturne măreşte îi face nefericiţi pe cei doi.

Alţi cercetători spun că secretul căsniciei fericite stă în pozele din copilărie pentru că există o legătură între zâmbetul copiilor şi fericirea pe care aceştia o vor găsi (sau nu) în viaţa de adult căsătorit. Explicaţia pe care au dat-o specialiştii este că acei oameni care au o personalitate mai „luminoasă”, care abordează problemele vieţii cu zâmbetul pe buze, cu mai mult optimism, trec mai uşor peste dificultăţi şi le rezolvă mai repede.

“Într-o căsnicie nu trebuie numai să aştepţi să primeşti, ci să şi dăruieşti iubirea, să ştii să respecţti pe cel cu care ai acceptat să mergi pe acest drum să ştii să aduci speranţa în sufletul celui ce pentru o clipă, timpul a stat în loc; să ştii că dăruind iubirea, primeşti mai multă din partea lui, că te înconjoară cu dragoste, că te protejează, că îţi oferă putere, să fie acel umăr pe care să te bizui în veci; să ştie că prin el, tu te înalţi, să fie om de cuvânt, de caracter, de onoare. Secretul unei căsnicii este iubirea aproapelui, toleranţa şi, nu în ultimul rând, comunicarea. Fără comunicare totul se duce de râpă…”

“Dragoste, respect, multa înţelegere, armonie, acţiuni în comun, dar mai ales credinţă în Dumnezeu!”

Un răspuns anonim: “Secretul fericirii în familie este să fie nevasta mută şi să nu aibă mamă”…

Cineva a spus: “Dacă există un secret, acesta rămâne… secret”…

Dar altcineva a spus tocmai contrariul: “Nu e nici un secret. Încrederea este ingredientul de bază. Dacă ai încredere în tine în primul rând, apoi în cel de lângă tine, orice problemă se rezolvă. Daca ai încredere nu poţi să devii suspicios, şi cel de lângă tine dacă ştie că poate să aibă încredere în tine nu te va răni niciodată.”

De-a lungul timpului, s-au făcut multe studii asupra căsniciei şi s-a constatat că există căteva „lucruri” care pot duce la succesul unei căsnicii. Iată câteva care ar putea să ne fie de folos la un anumit moment:

– nu va înfuriaÅ£i amândoi în acelaÅŸi timp!

– atunci când criticaÅ£i o atitudine, un gest, faceÅ£i-o cu drăgălăşenie!

– lăsaÅ£i trecutul în urmă, nu vă mai amintiÅ£i de „fostele greÅŸeli”!

– nu mergeÅ£i la culcare până ce nu aÅ£i clarificat un conflict!

– când aÅ£i greÅŸit, recunoaÅŸteÅ£i ÅŸi cereÅ£i-vă scuze!

– întotdeauna e nevoie de doi pentru a se porni o ceartă ÅŸi lista ar putea continua…

Pe lângă aceste sfaturi benefice pentru căsnicie, secretul unei căsnicii fericite depinde cel mai mult de dorința și voința celor doi!

Iată şi altă opinie: “Nimeni nu poate să ne spună cum să ne comportăm pentru a avea o căsnicie fericită. Esenţial este să fii tu însuţi, să te deschizi faţă de partenerul tău, să înţelegi că sunteţi doi şi nu identici, să învăţaţi împreună să luaţi decizii, pentru a evita apariţia problemelor în căsnicie. Secretul căsniciei. Izvorul fericirii trebuie căutat în familie şi nu în afara ei”.

“Secretul unei căsnicii fericite a fost descifrat. Pentru o căsnicie fericită nu e nevoie decât ca un cuplu să petreacă două vacanţe împreună pe an, să aibă conversaţii adevărate de două ori pe săptămână şi să se îmbrăţişeze de 11 ori în două săptămâni”, susţine un nou studiu citat de ziarul The Telegraph.

Cât durează dragostea? Cum reuşim să fim fericiţi alături de partenerul nostru de viaţă? De ce sunt din ce în ce mai puţine cuplurile care reuşesc să rămână împreună până la adânci bătrâneţi? Şi prin ce se deosebesc ele de cele care nu reuşesc? Acestea au fost întrebările de la care a pornit o echipă de psihologi, care a efectuat un studiu menit să deconspire secretele căsniciilor durabile. Iar ceea ce au descoperit i-a uimit chiar şi pe ei, după cum au declarat ulterior. Iată rezultatele studiului:

Cuplurile fericite se ceartă. Dacă doi soţi susţin că ei nu se ceartă niciodată, nu exclude posibilitatea ca, peste nişte ani, să afli că au divorţat. Statistica demonstrează că mariajele în care soţii nu se ceartă sunt de trei ori mai expuse unei viitoare despărţiri decât celelalte. Cum se explică asta? Atunci când încerci din răsputeri să eviţi conflictele, rezultatele pot fi catastrofale. Nemulţumirile reprimate, neexprimate, se adună sub aparenţa de armonie şi devin tot mai apăsătoare. Iar într-o bună zi, ceea ce a început prin a fi o mică neînţelegere devine o criză gravă.

Cuplurile fericite sunt bazate pe prietenie. Majoritatea celor care au o căsnicie fericită de peste 30 de ani au motivat longevitatea mariajului lor cu acelaşi argument surprinzător: nu pasiunea i-a legat, ci faptul că au reuşit să fie foarte buni prieteni si colaboratori.

Cuplurile fericite au simţul umorului. Râsul sudează căsnicia. Soţii care spun – unul despre celălalt – că rezolvă problemele cu umor, au cu aproximativ 67% mai puţine conflicte decât celelalte.

Cuplurile fericite îşi tratează partenerul ca pe un egal. Mariajele în care fiecare soţ consideră că celălalt nu îi este inferior în nici o privinţă au de două ori mai multe şanse să dureze o viaţă faţă de cele în care unul din parteneri se consideră superior celuilalt.

Cuplurile fericite petrec foarte puţin timp în faţa televizorului. Cine se uită încontinuu la televizor, îşi diminuează cu aproximativ 26 de procente şansa de a avea o căsnicie fericită.

Cuplurile fericite îşi împart echitabil treburile casei. Când bărbaţii îşi ajută soţiile în gospodărie, dragostea durează mai mult. Iar în sondaje reiese că ei sunt mai mulţumiţi de mariajul lor decât cei care lasă treburile casei pe seama nevestei.

Cuplurile fericite nu caută perfecţiunea. Pentru că au aflat de multă vreme că nimeni nu-i perfect, nu cer asta nici de la partenerul de viaţă. Iar pretenţiile mai mici măresc cu cel puţin 33% şansa ca mariajul lor să reziste în timp.

Iata cateva sugestii, reieşite din studii făcute în 1973:

Cere ajutor din timp! Majoritatea cuplurilor aşteaptă în medie şase ani până când se hotărăsc să ceară ajutorul pentru problemele maritale. Acest lucru înseamnă că multe cupluri îşi trăiesc nefericirea mult prea mult timp.

Exprimă-ţi sentimentele! Cuplurile care evită să-şi exprime supărările şi mâniile, atunci când ajung să discute despre toate acestea, sunt cei mai fericiţi.

Îmblânzeşte-ţi “începutul”! Argumentele pe care le aduci de la începutul unei discuţii pot provoca o ceartă numai din cauza tonului certăreţ sau al unei simple remarci dispreţuitoare sau critice.

Acceptă să fii influenţat(ă)! O căsnicie poate dura mai mult timp dacă soţul/soţia va accepta să fie influenţat de către soţie/soţ.

Trebuie să ai un standard moral! Cuplurile fericite au standarde precise unul faţă de celălalt. Cele mai de succes cupluri sunt acelea care, încă de când sunt tineri căsătoriţi, refuză să accepte un comportament jignitor unul faţă de celălalt. Cu cât veţi tolera mai puţin comportamentul greşit al celuilalt încă de la începutul relaţiei, cu atât căsnicia voastră va fi mai fericită.

Concentraţi-vă asupra părţii bune a lucrurilor! Într-o căsnicie fericită, cuplurile îşi fac de nenumărate ori complimente: unul faţă de celălalt sau faţă de relaţia lor.O căsnicie bună trebuie să aibă un climat pozitiv.

Iată şi alte sfaturi:

Caută să fii cât mai compatibil cu partenerul tău! Caută lucrurile care vă plac amândurora, care vă încântă pe amândoi şi pe care adoraţi să le faceţi!

Respectă diferenţele dintre voi şi nu încerca să îţi convingi partenerul că ceea ce îi place lui nu este bine şi că ceea ce îţi place ţie este cel mai bine. Diferenţele pot fi plăcute de cele mai multe ori.

Învaţă să ai răbdare!

Învaţă cum să-ţi înţelegi partenerul şi încearcă să vezi prin ochii săi!

Depune efort şi încearcă să foloseşti comentarii pozitive în locul celor negative. De exemplu, dacă partenerul face ceva greşit nu-i spune “mereu greşeşti”, ci: “poate ar trebui să încerci şi în alt fel!”.

Rezervaţi o perioadă de timp pe care să o petreceţi în familie!

Fă-ţi întotdeuna timp pentru tine insuţi! Vei fi o persoană înţelegătoare cu cei din jurul tău dacă eşti înţelegătoare cu tine însăţi. Ai nevoie de un timp în care să îţi pui în ordine gândurile, să ai grijă de tine şi de ceea ce simţi.

Fă din familia ta prioritatea numarul unu, înaintea carierei. Dacă vei fi un părinte şi un soţ bun, vei avea mai multă încredere în tine şi acest lucru se va reflecta şi asupra carierei tale. Dacă lucrurile merg rău la muncă vei avea acasă un sprijin important ca să reuşeşti să treci peste probleme.

Într-o căsătorie femeia şi bărbatul au roluri şi nevoi diferite. Este recomandat ca cei doi să stabilească aceste roluri şi să discute despre nevoile pe care le au. Pănâ nu ştii ce vrea partenerul tău de la tine, vei înota împotriva curentului. Femeia este mai emoţională, în timp ce bărbatul este mai concret. Ea vrea reasigurări şi stimulare mentală, şi de asemenea vrea ca măcar un hobby să fie comun. Un cuplu devine nefericit când nevoile celor doi nu sunt satisfăcute. Atunci există riscul ca acestea să fie satisfăcute de o a treia persoană.

Care ar fi, în concluzie, secretul fericirii in familie? Am enumerat mai sus foarte multe lucruri şi se pare că trebuie să ţinem minte foarte multe, pentru că viaţa este foarte complexă. S-ar putea spune că nu există un singur secret pentru toate familiile. Poate că fiecare familie are secretul ei în ce priveşte fericirea. Este important să-l descopere!

Biblia conţine şi ea multe pasaje cu sfaturi, îndemnuri, referiri la viaţa de familie. De la Geneza, Exodul, apoi epistolele din Noul Testament, etc., fiecare carte se referă mai pe scurt, sau mai pe larg la viaţa de familie. Biblia descoperă totuşi un secret general valabil, şi anume, fericirea începe cu apropierea de Dumnezeu: « Cât pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Îl fac locul meu de adăpost, ca să povestesc toate lucrările Tale!». Ps.73,28

În acest context, am putea spune că acest subiect porneşte cu o întrebare greşită (Care este secretul fericirii în familie?), pentru că fericirea nu se găseşte în familie, ci în Dumnezeu. Cineva spunea în mod radical: «Dumnezeu a făcut familia nu pentru ca oamenii să fie fericiţi, ci pentru dezvoltarea caracterului!»

Sunteţi de acord cu această propoziţie? Probabil că nu, în totalitate. În timp ce este adevărat că familia este dată şi pentru dezvoltarea caracterului, totuşi, Dumnezeu a făcut familia pentru fericirea omului, pentru că, unde, altundeva trebuie să se simtă omul împlinit, fericit, decât în cadrul căminului?

Este bine în final să mai precizăm un lucru: Omul are trei coordonate pe care îşi desfăşoară existenţa şi anume:

Relaţia cu Dumnezeu

Relaţia cu aproapele (şi cel mai aproape este soţia/soţul)

Relaţia cu sine

Aceste trei coordonate sunt cuprinse în rezumatul pe care Domnul Isus l-a făcut legii morale:

Să iubeşti pe Dumnezeu cu toată puterea…

Să iubeşti pe aproapele tău…

Să iubeşti… pe tine însuţi

Trebuie să subliniem că relaţia cu tine însuţi este fundamentul pe care le construim pe celelalte două. Dacă relaţia cu tine nu e bună, nu ai relaţii bune nici cu aproapele (soţul şi soţia şi ceilalţi), şi nici cu Dumnezeu

Relaţia cu tine însuţi sau cu alte cuvinte imaginea despre tine se poate deteriora în două moduri, care reprezintă două extreme. Pe de o parte vorbim despre complexul de inferioritate, şi pe de altă parte, complexul de superioritate.

Cu sine Cu aproapele Cu Dumnezeu
– subapreciere (inferioritate) – timiditate, neîncredere, învinuire, condamnare – necredinţă, învinuire
– supraapreciere – aroganţă, lipsă de respect – suficienţă de sine, nu ai
nevoie de Dumnezeu, te
bazezi pe ratiunea ta, pe
deciziile tale

Cauzele unei imagini de sine incorecte se poate afla în păcat, în general, într-un păcat personal, dar cel mai adesea în familia de unde provii. Când părinţii spun frecvent copilului lor: “Eşti un bleg, nu ştii nimic, nu faci nimic, n-ai să ajungi niciodată…, uite ce note ia colegul tău!”, copilul va creşte cu un complex de inferioritate. Pe de altă parte, când părinţii spun: “Îngeraşul lui mămica, eşti grozav, odoraşul tatei, nimeni nu e ca tine, ce frumos eşti, tu nu eşti ca Ionică!”, sigur că acest copil va creşte orgolios şi cu lipsă de respect pentru cei din jur.

Soluţia pentru o bună imagine de sine este în Dumnezeu. Dacă descoperim că ceva ne lipseşte, reflexul trebuie să fie rugăciunea. Dacă cerem cu toată puterea, cu toată ardoarea, Dumnezeu ne va vindeca sufletul.

Apostolul Pavel spune: “Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia!” Rom 12,3

În concluzie, cei care se pregătesc de acum înainte pentru căsătorie au o şansă la fericire dacă reuşesc să înveţe şi să aplice cât mai mult din ceea ce învaţă, şi dacă reuşesc să se lase călăuziţi de Dumnezeu. Dar pentru cei care privesc înapoi spre căsătorie şi au sentimentul frustrării, mai există vreo şansă la fericire?

Cu siguranţă că da, în măsura în care amândoi privesc nu la frustrările lor, nu la muntele care le stă în faţă, ci privesc dincolo, adică acolo unde doresc, şi unde Dumnezeu le-a făgăduit că pot ajunge.

Cu alte cuvinte, secretul fericirii şi al biruinţei lor constă în PERSPECTIVA VEŞNICIEI. Dacă vrei să ajungi acolo, se poate! Depinde ce vrei şi unde priveşti!

Sursa: www.resursebiblice.ro

AL

Share
Published by
AL

Recent Posts

Noul Ierusalim – Emma Repede

1. Vine o zi minunată, vine o zi mult dorită,Când lacrima pe veci va fi…

6 ani ago

Vom zbura – Emma Repede

1. Pe pământ e suferință,Pe pământ e mult necaz,Dar privim crezând în DomnulNe-a promis curând…

6 ani ago

Emma Repede – Emanuel – COLIND 2018

Un colind nou - Emma Repede - Emanuel 2018

6 ani ago

Declarație în America: “Satana îți vrea copiii!”

Pe 17 august în oraÈ™ul Little Rock din statul Arkansas a fost dezvelită statuia lui…

6 ani ago

Un creștin este amendat pentru citirea Bibliei în propria sa casă

TURKMENISTAN. - Un lider creÈ™tin, care a abandonat islamul, a fost amendat pentru că a…

7 ani ago

Cu ochii obosiți, privind răul – Vladimir Pustan

Nu trebuie făcute mari eforturi intelectuale pentru a-Å£i da seama că cei mai mulÅ£i dintre…

7 ani ago