Categories: Articole

Iohannis, mesaj pentru cei care vor redefinirea „familiei” în ConstituÅ£ie: E greÅŸit să mergem pe calea fanatismului religios

PreÅŸedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că în chestiunea modificării ConstituÅ£iei privind redefinirea „familiei”, încă nu este rândul său să se pronunÅ£e, dar că, în acest context, este de părere că „trebuie să revenim la ce se numeÅŸte toleranţă ÅŸi acceptarea celuilalt”, subliniind că e greÅŸit să mergem pe calea „fanatismului religios”. „Eu nu cred în ele ÅŸi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranÅ£ei, încrederii ÅŸi deschiderii spre celălalt”, a mai spus Iohannis.
ÃŽntrebat ce îi răspunde pastorului Viorel Iuga, preÅŸedinte al AlianÅ£ei Evanghelice din România, care i-a solicitat ÅŸefului statului o reacÅ£ie în chestiunea modificării ConstituÅ£iei pe tema redefinirii „familiei”, Iohannis a precizat că nu are ce să îi răspundă.

„ÃŽn chestiuna modificării ConstituÅ£iei, încă nu e rândul meu să mă exprim, va veni puÅ£in mai încolo. ÃŽn acest context e important să reiterez un lucru în care cred, pentru că eu provenind dintr-o minoritate etnică ÅŸi dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numeÅŸte toleranÅ£a ÅŸi acceptarea celuilalt. Nu suntem toÅ£i la fel, nu toate grupurile etnice ÅŸi toate grupurile religioase sunt la fel. E greÅŸit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios ÅŸi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele ÅŸi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranÅ£ei, încrederii ÅŸi deschiderii spre celălalt”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraÅ£ii de presă, susÅ£inută la Palatul Cotroceni, înainte de a pleca la Bruxelles la Consiliul European.

În cadrul unei postări pe Facebook, pastorul baptist, Viorel Iuga, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să se pronunţe pe tema revizuirii Constituţiei, prin care să se stabilească în legea fundamentală că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi, cum este prevăzut în prezent.

„Domnule preÅŸedinte Klaus Iohannis,

Aţi auzit-o de mai multe ori în ultima perioadă. Cei care v-au respectat şi v-au votat s-au săturat de fapte care nu se văd. Ne-aţi promis fapte, dar nu le vedem. Vă vedem în delegaţii, vă vedem la întâlniri despre care nu ştim cu ce ne avantajează, dar nu vedem fapte pentru binele poporului român. Poporul acesta are nişte valori pe care cred că le cunoaşteţi sau ar trebui să le cunoaşteţi. Poporul acesta v-a oferit un vot pentru schimbări în bine. Poporul român a aşteptat şi continuă să aştepte ceva de la dumneavoastră. Vă spunem sincer că ne-am cam săturat de absenteism. Chiar dacă ne-aţi promis fapte, vă rugăm frumos să începeţi cu nişte vorbe.

În calitate de preşedinte al României, vrem să spuneţi clar şi răspicat ca că sunteţi de partea familiei, că sunteţi de partea normalităţii şi că nu doriţi să lăsaţi în urma mandatului o ţară cu mai multe păcate legalizate.

Pentru că NU ne putem permite să nu fim sinceri, v-o spunem direct: Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră. Ne întrebaţi cine nu vă permite absenteismul, tăcerea? În primul rând nu ni-l permite niciunuia Dumnezeu. El este Creatorul familiei şi nu ne permite să facem din ea ce dorim noi. El este Creatorul legilor corecte şi nu ne permite să le folosim greşit. El este Creatorul Bisericii şi nu îi permite să fie şi să facă ce vrea ea. El este Stăpânul Universului şi nu ne permite să îl profanăm cum dorim.

De altă parte, oricât de neplăcut ar suna, vrem să vă spunem că nu vă permitem nici noi, cetăţenii acestei ţări. Câtă vreme suntem aici, câtă vreme suntem cetăţeni care iubim ţara, muncim, ne plătim dările, ne împlinim îndatoririle, câtă vreme vrem să rămânem aici nu vă putem permite să ignoraţi sau chiar să vă bateţi joc de credinţa noastră, de convingerile noastre şi de valorile noastre. Dacă nu vă pasă de noi, nici nouă nu ne va păsa.

Ne rugăm pentru binecuvântarea dumneavoastră, dar şi pentru curajul de a fi de partea adevărului şi de a-l mărturisi indiferent de riscuri”, se precizează în mesajul pastorului baptist, Viorel Iuga.

CCR reia discuţiile pe 27 octombrie

Judecătorii CurÅ£ii ConstituÅ£ionale au amânat, pe 20 septembrie, pentru a doua oară o hotărâre în cazul recunoaÅŸterii căsătoriilor între persoane de acelaÅŸi sex, după ce au dat undă verde propunerii de modificare a ConstituÅ£iei în care se scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat ÅŸi femeie. „Este foarte complex acest dosar, trebuie să examinăm legislaÅ£ia europeană ÅŸi nu-i atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare ÅŸi cu caracter de noutate”, a explicat preÅŸedintele CCR, Valer Dorneanu care a precizat că discuÅ£iile în acest caz vor fi reluate pe 27 octombrie.

„Am primit suficiente documente, am primit ÅŸi dosarul de fond al instanÅ£ei, este foarte important să vedem ce-au cerut acolo părÅ£ile pentru că în multe dintre celelalte documente rezultă mai mult dezbateri teoretice decât drepturile efective care le-au fost încălcate”, afirma, la acel moment, Dorneanu.

Curtea Constituţională a amânat, prima dată pe 20 iulie, luarea unei decizii în legătură cu recunoaşterea sau nu a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, arătând că are nevoie de o analiză aprofundată a tuturor dosarelor depuse.

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex. Excepţia de neconstituţionalitate ridicată se referă la dispoziţiile art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil.
Art. 277 din Codul civil – Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieÅ£uire cu căsătoria – prevede la alin.(2): „Căsătoriile dintre persoane de acelaÅŸi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) – DispoziÅ£iile legale privind libera circulaÅ£ie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene ÅŸi SpaÅ£iului Economic European rămân aplicabile”.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, arăta, la acea dată, că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susţine admiterea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelaşi sex.

„Apreciem că actuala legislaÅ£ie îngrădeÅŸte dreptul la demnitate umană, viaţă intimă ÅŸi de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de acelaÅŸi fel ÅŸi nerecunoaÅŸterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi aÅŸază în afara societăţii. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecÅ£ie”, declara, atunci, Asztalos Csaba.

El mai menţiona, totodată, că CEDO a statuat că ţările membre ale UE trebuie să adopte legislaţii care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală.

Pe de altă parte, Relu Adrian Coman preciza că prin nerecunoaşterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reşedinţă.

Sursa: www.gandul.info

AL

Recent Posts

Noul Ierusalim – Emma Repede

1. Vine o zi minunată, vine o zi mult dorită,Când lacrima pe veci va fi…

6 ani ago

Vom zbura – Emma Repede

1. Pe pământ e suferință,Pe pământ e mult necaz,Dar privim crezând în DomnulNe-a promis curând…

6 ani ago

Emma Repede – Emanuel – COLIND 2018

Un colind nou - Emma Repede - Emanuel 2018

6 ani ago

Declarație în America: “Satana îți vrea copiii!”

Pe 17 august în oraÈ™ul Little Rock din statul Arkansas a fost dezvelită statuia lui…

6 ani ago

Un creștin este amendat pentru citirea Bibliei în propria sa casă

TURKMENISTAN. - Un lider creÈ™tin, care a abandonat islamul, a fost amendat pentru că a…

7 ani ago

Cu ochii obosiți, privind răul – Vladimir Pustan

Nu trebuie făcute mari eforturi intelectuale pentru a-Å£i da seama că cei mai mulÅ£i dintre…

7 ani ago