Aproximativ 20 de moschei au fost închise în Franța, din decembrie până în prezent, ca urmare a unei operațiuni de deradicalizare, a anunțat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Oficialul a declarat totodată că Franța urmează să expulzeze mai mulți predicatori extremiști.
Declarațiile ministrului au venit pe fondul unei întrevederi care a avut loc la minister între Cazeneuve și președintele Consiliului Francez al Cultului Musulman, cu care a discutat despre finanțarea islamismului în Franța, informează Mediafax.
În urma acestei întâlniri, ministrul de interne a anunțat presa că se urmărește relansarea unei fundații a islamului în Franța, care să transparentizeze finanțările moscheilor și să acționeze ca o instituție de control în sânul cultului musulman, care să asigure respectarea principiilor laicității. În cadrul instituției, imamii vor urma cursuri obligatorii de formare pentru prevenirea radicalizării.
O astfel de fundație a mai fost înființată în urmă cu câțiva ani, însă activitatea acesteia a sfârșit în eșec după ce instituția a ajuns subiect de scandal fiindcă avea un singur donator.
Anterior deciziei anunțare de ministrul de interne, și premierul francez Manuel Valls se declarase în favoarea unui control mai dur asupra moscheilor din Franța.
Franţa este în stare de urgenţă de anul trecut, după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi. Starea de urgenţă a fost prelungită după atentatul terorist comis de ziua naţională la Nisa şi soldat cu 84 de morţi. Țara găzduiește aproximativ 2.500 de moschei şi săli de rugăciune, dintre care 120 sunt considerate a răspândi o ideologie fundamentalistă salafistă.
Sursa: semneletimpului.ro