Home / Stiri Externe / Pentru a-i descuraja pe refugiați, Norvegia ridică un gard de oțel la granița sa cu Rusia

Pentru a-i descuraja pe refugiați, Norvegia ridică un gard de oțel la granița sa cu Rusia

Norvegia ridică un gard de oțel la un post de la granița sa arctică îndepărtată cu Rusia, ca urmare a unui aflux de migranți anul trecut, provocând mânie din partea organizațiilor pentru drepturile refugiaților, dar și temeri că legăturile transfrontaliere cu fostul inamic din timpul Războiului Rece ar putea avea de suferit, relatează miercuri agenția Reuters.
Guvernul norvegian a indicat că o nouă poartă și un nou gard, lung de circa 200 de metri și înalt de 3,5 metri, care se întinde de la punctul de frontieră Storskog, sunt necesare pentru întărirea securității la avanpostul de nord al zonei Schengen.

Timp de decenii, nordicii s-au bucurat de reputația de a fi un adăpost de încredere pentru solicitanții de azil. Dar ridicarea gardului la un post de frontieră, pe unde circa 5.500 de migranți, în majoritate sirieni, au intrat în Norvegia anul trecut, reflectă o schimbare mai largă de atitudine a opiniei publice împotriva refugiaților.

Aceasta se constată È™i în Suedia — vecină cu Norvegia — ce era prezentată cândva drept ”o superputere umanitară”, dar care introduce controale la frontieră în acest an È™i care a înăsprit regulile de azil.

Organizații pentru refugiați și unii politicieni din opoziție spun că gardul Norvegiei va descuraja persoanele care fug din cauza persecuției și că el reprezintă un ecou nedorit al Războiului Rece într-o regiune unde relațiile au înflorit în general de la destrămarea în 1991 a fostei URSS.

Gardul va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de instalarea iernii geroase, pentru a face mai dificilă pătrunderea în Norvegia prin pădure. Muncitorii au efectuat până în prezent unele lucrări pregătitoare, degajând terenul de barierele din lemn vechi pentru a ține sub control turmele de reni.

”Poarta È™i gardul sunt măsuri responsabile”, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului norvegian de justiÈ›ie, Ove Vanebo, apărând demersul autorităților.

De la afluxul de migranÈ›i de anul trecut, atât Moscova, cât È™i Oslo au combătut ”ruta arctică”, pe care refugiaÈ›i o consideră mai puÈ›in riscantă decât traversarea Mării Mediteranei la bordul unor ambarcaÈ›iuni,

În acest an, nimeni nu a cerut azil până în prezent via frontiera nordică, potrivit Directoratului norvegian pentru migrație.

Rusia menține încă un gard lung de 196 de km la frontiera sa cu Norvegia, țară membră a NATO, gard aflat uneori la câțiva km distanță de linia de demarcație. Moscova nu s-a plâns în legătură cu planurile Norvegiei de construire a unui gard.

Norvegienii și rușii din regiune pot face vizite scurte fără vize. Circa 250.000 de persoane au trecut frontiera anul trecut, cifra fiind în scădere în comparație cu anii recenți, dar mult mai mare comparabil cu cea de doar 5.000 într-un an din perioada Războiului Rece.

AGERPRES

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *