Categories: Stiri Externe

Primul interviu al lui Trump după alegeri. Promisiunile din campanie la care a renunţat în doar trei zile

În cadrul primului interviu acordat după câştigarea alegerilor din Statele Unite ale Americii, Donald Trump a afirmat că există posibilitatea de a nu abroga măsurile de reformă în sănătate, cunoscute sub numele de Obamacare, şi că urmărirea penală a lui Hillary Clinton nu este o prioritate. Declaraţiile preşedintelui ales par menite să liniştească valurile de controverse apărute după afirmaţiile de multe ori îngrijorătoare făcute de acesta în timpul campaniei electorale.
În timpul campaniei, Trump a spus că, după preluarea mandatului, va abroga şi înlocui imediat Obamacare. Atitudinea lui pare a se schimba, însă, având în vedere că în primul interviu după câştigarea alegerilor, acordat celor de la Wall Street Journal, Donald Trump a afirmat că doreşte doar o reformă a politicilor privind asigurările de sănătate şi că doreşte chiar să păstreze amendamentul care spune că tinerii pot fi incluşi în asigurările părinţilor lor. Preşedintele ales a spus că a fost convins de beneficiile acestei măsuri chiar în timpul discuţiei purtate joi, la Casa Albă, cu Barack Obama.

Donald Trump a înregistrat, de asemenea, un interviu şi pentru postul de televiziune CBS, care va fi difuzat duminică şi, în cadrul căruia a afirmat că Obamacare va fi înlocuit treptat, fără a cauza probleme în sistemul de sănătate.

„Totul va fi bine. Asta fac eu: fac lucruri bune şi ştiu cum să fac aceste lucruri”, a spus, încrezător, Trump.

După ce în timpul campaniei, viitorul preÅŸedinte al SUA a numit-o pe Hillary Clinton, o „femeie uÅŸuratică” ÅŸi „necinstită”, acesta a vorbit pe un ton conciliant despre adversara sa în cadrul ambelor interviuri.

Jurnaliştii de la Wall Street Journal l-au întrebat pe Trump ce are de gând să facă cu planul pe care l-a dezvăluit în timpul campaniei electorale, potrivit căruia, în cazul în care va ajunge la Casa Albă, va numi un procuror special pentru a cerceta acuzaţiile aduse contracandidatei sale, Hillary Clinton. Este vorba, bineînţeles, despre acuzaţiile legate de e-mailurile private.

„Nu este un lucru prioritar, pentru că vreau să rezolv problemele în ceea ce priveşte asistenţa socială, locurile de muncă, controlul frontierelor şi reforma fiscală”, a răspuns Trump. Această afirmaţie îi va supăra cu siguranţă pe susţinătorii săi care îl îndemnau, în timpul campaniei, să o trimită la închisoare pe Hillary Clinton.

Preşedintele ales a apreciat modul în care Clinton a recunoscut pierderea alegerilor, calificându-l drept „minunat”. „Îmi imaginez cât de greu a fost pentru ea. Nu putea fi mai drăguţă decât a fost. M-a felicitat pentru ceea ce am reuşit”, a explicat Trump.

În cadrul interviului acordat celor de la CBS, acesta a caracterizat-o pe Hillary Clinton drept o femeie puternică şi foarte deşteaptă.

Donald Trump nu s-a rezumat doar la contracandidata sa, ci l-a lăudat şi pe soţul acesteia, fostul preşedinte Bill Clinton. „Nu putea fi mai amabil. A spus că a fost o campanie incredibilă, una dintre cele mai frumoase pe care le-a văzut până acum”, a declarat Trump.

Victoria neaşteptată a Partidului Republican a stârnit proteste în mai multe oraşe şi campusuri universitare, alături de o serie de atacuri rasiste şi islamofobe. Donald Trump le-a spus jurnaliştilor de la Wall Street Journal că îşi doreşte ca toate spiritele să se calmeze, afirmând că îşi doreşte o ţară în care toată lumea să se iubească reciproc, iar acest lucru va fi posibil prin crearea de locuri de muncă.

Şi totuşi, întrebat dacă nu cumva tonul său din timpul campaniei a întrecut limitele, acesta a spus: „Nu. Am câştigat!”.

Donald Trump a mărturisit că Mike Pence, vicepreşedintele ales va juca un rol cheie în timpul administraţiei sale, servind drept persoană de legătură cum membrii Congresului.

Vineri, Trump a făcut cunoscută echipa sa de tranziţie. Fiica lui, Ivanka, alături de soţul ei Jared Kushner şi fii, Eric şi Donald Jr. s-au alăturat comitetului executiv. Co-fondatorul PayPal, Peter Thiel şi Stephen Bannon, fostul director al Breitbart News, care au condus campania lui Trump, fac, de asemenea, parte din comitet.

În ceea ce priveşte politica externă, viitorul preşedinte a afirmat că rezolvarea conflictului israelo-palestininat este un punct cheie. „În calitate de om care ia decizii aş vrea să iau decizia care pare să nu poată fi luată. Şi să fac asta pentru binele umanităţii”, a declarat Trump.

În ceea ce priveşte Siria, preşedintele ales a mărturisit că se va concentra pe lupta împotriva Statului Islamic, mai degrabă decât asupra ideii de a-l înlătura pe preşedintele Bashar al-Assad.

„Rusia s-a alăturat acum Siriei, la fel şi Iranul, care devine tot mai puternic şi, datorită nouă s-a alăturat Siriei. Acum ne confruntăm cu rebelii care luptă împotriva Siriei şi nu avem idee cine sunt aceşti oameni”, a explicat el.

Trump a mărturisit că a primit o scrisoare frumoasă de la preşedintele rus, Vladimir Putin şi că va discuta cu el în curând.

Între timp, protestatarii din Statele Unite s-au pregătit pentru un weekend de proteste şi demonstraţii. Mai mult, o serie de activişti pregăteşte deja o serie de măsuri care să întrerupă preluarea mandatului de la Obama şi instalarea la Casa Albă programată pentru începutul anului viitor.

Peste 10.000 de oameni s-au înscris să participe la un marş programat pentru sâmbătă la prânz, care va porni de la Union Square şi va ajunge la Trump Tower. Acţiuni de acest fel sunt programate şi în alte oraşe.

Liderii europeni şi-au exprimat îndoiala faţă de victoria republicană şi au apreciat că speranţele Theresei May în ceea ce priveşte un viitor mai bun al Marii Britanii odată cu era Trump sunt iluzorii.

„Chiar dacă şi înainte de ziua de marţi şansele nui acord între Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii erau destul de scăzute, acum acestea au devenit cu adevărat iluzorii. Având în vedere că administraţia Trump va fi orientată spre interior, va fi în avantajul Marii Britanii să se orienteze în direcţia Uniunii Europene”, a explicat Axel Schafer, un politician german.

De partea cealaltă, Boris Johnson, ministrul de Externe britanic a criticat reacţia liderilor UE şi a declarat pentru Times că nu s-a hotărât dacă va participa la întâlnirea cu liderii europeni organizată cu scopul de a discuta pe seama rezultatelor alegerilor din SUA.

Sursa: www.gandul.info

AL

Recent Posts

Noul Ierusalim – Emma Repede

1. Vine o zi minunată, vine o zi mult dorită,Când lacrima pe veci va fi…

6 ani ago

Vom zbura – Emma Repede

1. Pe pământ e suferință,Pe pământ e mult necaz,Dar privim crezând în DomnulNe-a promis curând…

6 ani ago

Emma Repede – Emanuel – COLIND 2018

Un colind nou - Emma Repede - Emanuel 2018

6 ani ago

Declarație în America: “Satana îți vrea copiii!”

Pe 17 august în oraÈ™ul Little Rock din statul Arkansas a fost dezvelită statuia lui…

6 ani ago

Un creștin este amendat pentru citirea Bibliei în propria sa casă

TURKMENISTAN. - Un lider creÈ™tin, care a abandonat islamul, a fost amendat pentru că a…

6 ani ago

Cu ochii obosiți, privind răul – Vladimir Pustan

Nu trebuie făcute mari eforturi intelectuale pentru a-Å£i da seama că cei mai mulÅ£i dintre…

6 ani ago